ROSÈ OCH PÅSKVINER

 

Det har varit fullt upp denna månad med vinprovningar och bröllopsmässor och vinlistor som ska vara klara innan säsongen Börjar för krogarna. jag vill tacka Familjen Johansson och Berzelius, önskar dom lycka till i framtiden nu när dom har lämnat Stufvenäs Gästgifveri efter 33 år, jag jobbade till och från i 25 år med familjen och hade en otrolig tid som Restaurangchef och Vinkällaransvarig med många roliga minnen tack. Nu närmar sig värmen och påsken, vilket innebär att det börjar bli säsong för rosévinet, jag har plockat ut tre stycken från tre olika länder och hittat godbitar. Jag har även tagit med två påskviner ett vitt till påsk buffén och om ni bjuder på en lammstek så har jag tagit ut ett bra alternativ på rött. Nästa nummer kommer det bli drycker till sommarbuffén och grillviner. Så håll till godo.

Gå in på Lars-vin.com och läs om ni är intresserade av vinprovningar eller vill titta på artiklar. För mer info ring 0706-596462 eller maila på lars.nielsen@telia.com, Som vanligt kan ni gå in på foodfolder.se, en mycket bra hemsida med matinspiration och även fina bilder på rätterna samt lättlästa recept.

 

ROSÈ BAG IN BOX ( Sydafrika)

Ett Rosé från Sydafrika som passar perfekt till balkongen eller att bjuda som en aperitif. Kommer från producenten Cape Wine Company. Vinet heter Juno Rosé (systembolagsnummer 2483) (208:-) gjord på druvorna Pinotage, Cinsaut och Cabernet sauvignon. Frisk med generös frukt och syra, inslag av Jordgubbar, hallon Granatäpple och ett kryddigt inslag. Passar som aperitif, och till sommarens friska sallader med fisk och kyckling. Prova gärna till receptet på Tacos med hummus och Halloumi.

 

ROSÈ ( Spanien)

Här kommer ett rosé från området Navarra som ligger nordost om Rioja i norra Spanien. Producenten heter Bodegas Monte Ory. Vinet heter Monte Ory (systembolagsnummer 2268) (86:-) gjord på den klassiska Spanska druvan Garnacha. Friskt vin med bra syra, inslag av Jordgubbar, melon och  blodapelsin (3g socker liter). Passar bra till smakrika sallader med exempel tonfisk, kyckling och kallskuret. Prova gärna till receptet på lax och fänkålssallad

 

ROSÈ ( Frankrike)

Ett rosé från Frankrike som jag tycker sticker fram bra och är ett bra matrosé. Producenten heter Les Vignerons de Tavel och är ett kooperativ i Tavel i Rhônedalen. Vinet heter Les Lauzersaraies Rosé (systembolagsnummer 2724) (119:-) gjord på druvorna Grenache och Cinsault som får växa i den kalkrika jorden i Tavel som även get namnet på vinet, Lauzes och betyder kalksten. Vinet är generös i frukten med ungdomliga balanserade syror, inslag hallon jordgubbar och körsbär(3g socker liter). Passar till smakrika rätter på fisk och då gärna grillat.  Prova gärna till receptet på Varmrökt lax med färskpotatis, romsås och dillpesto.

GODA VINER TILL PÅSKEN

VITT VIN (Perfekt till påskbordet)

Ett vitt vin med karaktär från Södra Australien och där från en av dom mest aktade producenterna i Australien som heter Penfolds, dom gör allt från enkla viner till prestige med storhet och har fått åtskilliga priser. Detta vin heter Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (systembolagsnummer 6463) (89:-) gjord på druvan Chardonnay. Medelfylligt vin med generös frukt och ung frisk syra, inslag av äpple, päron och exotisk frukt samt markerande fattoner och en vis kryddighet (3g socker liter). Passar till smakrika fiskrätter och även rökt och gravad lax, prova den också till kallskuret. Ett bra vin till påskbordet. Prova gärna till receptet på Röding gjord på Norrlandsvis

 

RÖTT VIN (ekologiskt och gott till lammsteken)

Ett prisvärt ekologiskt vin nere från Södra Rhone. Kommer från producenten Domaine Santa Duc som har gått i familjen i fyra generationer, drivs idag av Yves Gras i fjärde generation. Egendomen omfattar drygt 24 hektar. Vinet heter Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes årgång 2016 (systembolagsnummer 730180) (119:-) gjort på druvorna Grenache, Syrah, Cinsault  Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, plommon, lavendel, björnbär, lagerblad och svartpeppar. Passar till smakrika rätter på gris, Lamm men funkar bra till nötkött. Prova gärna till receptet på Sparris och sötsyrlig hasselnötsdressing med lamm, polenta och tomat.

 

 

 

 

mm

 Jag skriver vinartiklar i tidningar 
Kalmarposten som går ut i ca 78000 ex och ligger på websida och även tidningen Succé Blekinge som går ut i ca 50000 ex och ligger på webbsida. I båda tidningarna förmedlar jag viner i kombination med mat. 
Gå gärna in och titta på mina artiklar i  Kalmarposten
Artikel Januari: 2019
Artikel Februari: 2019
 
Gå gärna in och titta på mina artiklar i Succé
Artikel Januari: 2019  
Artikel Mars: 2019
Gå gärna in och titta på mina artiklar i Succé, finns artiklar från 2014 och fram till nu.
Foodfolder (matrecept)
Jag har börjat samarbetar med Foodfolder, en mycket bra websida som hjälper mig med recept till mina dryckesrekommendationer, ni får lättlästa recept och bra bilder hur maten ser ut, plus mycket annat. Titta in så har ni det som behövs för en trevlig matlagning hemma
www.foodfolder.se
 
MÅNADENS DRINK
Daniél Plaza från Landbron i Karlskrona har gjort har gjort drinken heter Pisco sour med kanel och äppletwist, en riktigt god drink.

3cl färskpressad citron

2cl sockerlag (50/50)

4cl Pisco

1,5cl äppelmust (helst ifrån Märta på Karlskrona musteri)

Ett par riv ifrån en kanelstång.

Äggvitan från ett helt ägg.

 

Blanda alla ingredienser i en shaker

Skaka utan is så att du får ett fint skum

Fyll din shaker med is skaka försiktigt så att isen inte går sönder

Servera antingen med eller utan is, man får välja själv efter smak.

Riv lite mer kanel över drinken.

Färdig att avnjutas!!

 

Drink Februari 2019.jpg